2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Labai meduoliai, labai senoviški

Ar Jūs žavitės senove?

a) Taip;
b) Ne;
c) Neturiu nuomonės.



Mane senovė intriguoja, žavi, baugina. Kas kartą su ja susidurdamas supranti negrįžtamai kažko netekęs. Lyg aukštakulniais batais apsiavęs, pro šalį prakaukši laikas, palikdamas tik aidą ir nykstančius pėdsakus...


Įsivaizduokite, gyvenate dideliame dvare. Jūsų šeimininkė ruošia šventę vaikams ir ruošiasi kepti meduolius. Jai reikės 4,5 l medaus, 6 l ruginių miltų, gvazdikėlių, imbiero, 2 stiklnių spirito. Ji deda medų į didžiuli puodą ir verda jį vieną valandą. Tada deda kvapniuosius prieskonius, pila spiritą, beria miltus. Plaka, maišo, kai kiek pravėsta minko, kočioja ant lentos pabarstytos miltais. Kol iškočioja plonus tešlos lakštus, kuriuos supjausto nedideliais gabalėliais ir šauna į nekarštą krosnį kepti. Tokias proporcijas ir darbų eigą nusako W.A.L. Zawadzka knyga ,,Kucharka Litewska" ("Leituvos virėja"), kurios pirmasis leidimas dienos šviesą išvydo 1874m. (2009m. išleista Baltų lankų leidyklos).



Labai meduoliniai ruginiai meduoliai


0,5 l medaus;
0,8 l rupių ruginių miltų;
prieskonių meduoliams;
malto džiovinto imbiero;
0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

  1. Medų išlydome ir paverdame.
  2. Beriam prieskonius;
  3. Po šaukštą beriam ruginius miltus sumaišytus su kepimo milteliais;
  4. Maišom.
  5. Pravėsus tešlai paminkome ant miltais pabarstyto paviršiaus.
  6. Kol dar šilta kočiojam ir gaminam sausainiukus;
  7. Kepame 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 minutes.


 p.s. Neįsivaizduoju kokie jie turėtų būti. Musiškiai gavosi saldu kaip du medu. Tik iškepę minkšti ir kiek karameliniai, o atvėsę traškūs. Nyksta akyse, tik vis prireikia pieno saldumui nuplauti :).

1 komentaras:

  1. Ačiū labai už šitą gėrį, teko ir man jo paragauti :) Ačiūdie, dar spėjau, nes nunyko nuo lėkštės neįtikėtinai greitai :))

    P.S. receptu būtinai pasinaudosiu :)

    AtsakytiPanaikinti