a) Taip;
b) Ne;
c) Esu neapsiprendęs.
Man skanu ruginė duona. Legendom apipinta juoda ruginė duona. Kaip mitas, kaip simbolis tėvynės ir senovės, tai kas jau beveik prarasta ilgesio ženklas. Juoda ruginė duona su raugu elektrinėje duonkepėje. Nuskamba kaip lengva ironija, bet virtuvės ir ,,bliūdų" neišterlina, skonio nesugadina :)
Ruginė duona
0,5 l šilto vandens;
2 šaukštai salyklo;
3 šaukštai kmynų;
1 šaukštelis druskos;
2 šaukštai medaus;
3 šaukštai rugių grūdų (iš bėdos ir saulėgrąžos);
700 g. rupių ruginių miltų;
300 g. ruginio raugo.
- 1 stiklinė verdančio vandens, kuriuo nuplikome kmynus, salyklą.
- Plykinį supilam i duonkepės indą.
- Beriam druską.
- Supilam likusį vandenį.
- Dedam du šaukštus medaus.
- Beriam 400g ruginių miltų.
- Dedam raugą.
- Pasirenkam duonos minkymo programą.
- Pasibaigus duonos minkymo programai duonkepę išjungiam ir paliekam bent dvi valandas pakilti tešlai. (Kuo ilgiau palauksit, tuo rūgštesnė duona).
- Suberiam likusius miltus ir pasirenkam programa juodos duonos kepimo. Va čia jau reik ,,atmušti akį". Ar vanduo kada būna skystesnis :) ar oras drėgnesnis, ar miltai sausesni - bet net ir dedant viską tiksliai tiksliai gaunasi skirtingo tirštumo tešla. Rizika paprasta - bus per skysta tešla duona bus per daug šlapia, gliti, nepilnai iškilusi. Bus miltų per daug - turėsit kieta, kieta duonos plytą. Su laiku ateina pajautimas kokio tirštumo tešla turi būti, kad jums būtų skaniausia duona.
- Po garsinio signalo suberiam pamirkytus ruginius grūdus.
- Kepam. Prasidėjus kepimo ciklui šiukštu neatidarinejam. Po pergalingo pabaigos pyptelėjimo išimam. Atvėsinam. Valgom.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą