2011 m. vasario 21 d., pirmadienis

Kai tikros rožės miega, pražysta šokoladinės!

Ar jums patinka rožės?
a) Taip;
b) Ne;
c) Kartais;
d) Neturiu nuomonės.

Aš myliu rožes. Man jos patinka praktiškai visom formom, išskyrus tas ilgakotes sintetines, kurios miršta per parą, kad ir kaip besistengčiau prailginti jų gyvenimą. Deja dabar mano mylimosios miega po storom sniego pusnim.

Ar jums patinka tortai?
a) Taip;
b) Ne;
c) Kartais;
d) Neturiu nuomonės.

Man patinka tortai, ypač tortai skirti kokiai nors progai, ypač geros draugės progai, ypač pražydę šokoladinėm rožėm.

Čia slepiasi medutis vulgaris. Visiems žinomas ir nepabostantis, primenantis vaikystę. Nors gal ir ne visai klasikinis jo variantas. Ačiū http://www.skanuirsveika.lt/2010/04/medaus-tortas-su-vaisiais-ir.html ir
http://sauletavirtuve.wordpress.com/2011/01/21/sluoksniuotas-medaus-tortas-ir-stylish-blog-awards/


Meduoliniams biskvitams:
100g sviesto
5 valg.š. medaus
200 g rudojo cukraus
2 kiaušiniai
100ml pieno
1 arb.š. kepimo miltelių (paprastai rašo sodos, bet aš jos labai nemyliu)
apie 1 kg miltų
( paprastai reikia ir žiupsnelio druskos, aš nededu, tiesiog iš kvailo įsikitinimo, kad kur saldu, ten sūru neskanu)

Kremui:
420 g jogurtinės grietinės
420 g grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
50 ml pieno4 valg.š. cukraus
1 7g pakelis vanilinio cukraus
35 g želatinos
2 citrinų sulčių 
nedidelė saujelė džiovintų spanguolių.

Papuošimui:
1 plytelė karūnos juodojo šokolado

1 plytelė konditerinio šokolado
keletas lašų vynuogių kauliukų aliejaus.



Meduolinių biskvitų paruošimas:
1. Ant garų vonelės pakaitinti sviestą, medų, pieną ir cukrų, kol gausime vientisą masę.
2. Šiek tiek atvėsinti. Supilti išplaktus kiaušinius, išmaišyti iki vientisos masės.
3. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais.
4. Miltus po truputį berti į paruoštą masę, nuolat maišant, vėliau pradėti minkyti.  Tešla turi nelipti prie rankų, tačiau būti minkšta.
5. Paruoštą tešlą leisti pastovėti apie 15 minučių.
6. Tuomet tešlą padalinti į 10 lygių gabalėlių.
7. Pasiruošti kepimo popieriaus lakštų.
8.  Kočiojam tiesiai ant kepimo popieriaus. Kad neliptų aš kočiojau per maistinę plėvelę. Stengtis iškočioti kaip galima tolygiai plonai. Formai išgauti panaudojau tortinės dugną.  Subadyti šakute, kad kepant nesideformuotų.
9. Kepti po vieną lakštą iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 3 – 5 minutes. Lakštai kepa labai greitai, todėl stebėkite jų kepimo procesą, būkite jau pasiruošę visus "blynus".
10.  Atvėsę lakštai tampa kieti ir trapūs, todėl atvėsinkite ant lygaus paviršiaus  išdėliotus po vieną.


Kremo paruošimas:
1. Želatiną užpilti pienu. Ir palikti išbrinkti.
2. Grietinėlę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakti iki standumo.
3. Išbrinkusią želatiną  pakaitinti ant nedidelės ugnies, kol ji ištirps, neužvirti.
4. Piene ištirpintą želatiną atvėsinti iki kambario temperatūros ir pamažu supilti į išplaktą grietinėlę, ją nuolat lėtai plakant. Supylus visą želatiną, padidinti elektrinio plakiklio greitį ir vėl išplakti grietinėlę iki standumo.
5. Į grietinėlę sudėti grietinę, išmaišyti iki vientisos masės. Įpilti  citrinos sultis, pagal skonį. Kelioms minutėms paruoštą kremą padėti į šaldytuvą, kad imtų kiek stingti.


Torto surinkimas:
1. Į tortinę ar tortui skirtą lėkštę įstatyti torto formos žiedą. Jame surinkinėti torto lakštus, kiekvieną aptepant kremu. Kiekviename arba kas antrame sluoksnyje pabarstome džiovintomis spanguolėmis (nuplikytomis verdančiu vandeniu ir nusausintomis). 
2. Viršutinį sluoksnį paliekame kremo. 
3. Suteptą tortą dėti į šaldytuvą ne mažiau kaip 6 valandoms, o geriausia per naktį. Tortas skaniausias antrą arba trečią dieną.

Torto papuošimas:

  1. Torto papuošimas, žinoma, skonio, fantazijos reikalas, tačiau šį kartą kalbame apie šokoladinius papuošimus.
  2. Išsimatuojame torto aukštį, atsikerpame kepimo popieriaus aplink visą tortą kiek aukščiau nei pats tortas;
  3. Garų vonelėje ištirpiname šokoladą ir konditeriniu maišeliu piešiam ornamentus ant popieriaus.
  4. Tortą išimame ir formos, kai jau nupiešti ornamentai ima stingti, apvyniojame tortą ir paliekame sustingti.
  5. Į likusį šokoladą įpilame vynuogių kauliukų aliejaus, Nusipiešiame ant kepimo popieriaus lapelius ir juos išliejame. Atvėsiname ir formuojame žiedelius. Daug tikslesnis ir gražesnis variantas yra aprašytas visagalėj SM: šokoladinių rožių gamyba
  6. Šokoladu tepam tikrus lapus, kad gautume jų antspaudus, sustingus šokoladui nuimame.
  7. Viršų apibarstom trupinukais iš susmulkinto lakšto (paprastai gaunasi koks vienas kitas šleivesnis kreivesnis).
  8. Dėliojam kompozicijas.
  9. Skanaus.

2 komentarai:

  1. Daug širdies įdėta, todėl pats skaniausias mano gimtadienio tortas! Dar ir dar kartą ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. ar sokolado tvorele deti is karto sutepus, ar pries valgant? neistirpsta sokoladas jei is anksto uzdeti?

    AtsakytiPanaikinti