2011 m. vasario 21 d., pirmadienis

Duokite duonos kasdieninės

Ar Jūs kepate duoną namuose?
a) Taip; (Šaunu, mūsų nuomonės sutampa)
b) Ne. (Pagalvokite apie tai, juk taip skanu)


Kai dar buvo beateinančios Kalėdos, mūsų namuose atsirado duonkepė. Tikrai nieko originalaus šių dienų kontekste, bet... kaip ir meduolių kvapas, taip ir šviežios duonos kvapas namuose suteikia šilumos ir jaukumo, kai už lango atšiauri žiema.  Kai jauti tikrutėlį skonį, kai gali ekspermentuoti. Kam reikalinga duonkepė, kai gali išsiversti be jos? Na turbūt kaip ir daugybė kitų prietaisų, be kurių gali gyventi, bet kurie suteikia patogumą. Man duonkepė patinka. Man patinka duona su raugu. Ir tai puikiai suderinama. Ačiū, vyro bendradarbių mamoms, kurios pasidalino raugais.

Grūdelių duona su raugu

Vidutinio dydžio (iki kilogramo) kepaliukui reikia:

0,5 l šilto vandens;
1 arbatinio šaukštelio rupios druskos;
1,5 šaukšto rudo cukraus;
1 valgomas šaukštas aliejaus;
0,5 stiklinės dribsnių (keturių javų arba avižinių);
0,5 stiklines linų sėmėnų;
0,5 stiklinės kviečių sėlėnėlių;
0,5 stiklinės  saulėgrąžų;
0,5 stiklinės moliūgų sėklų;
0,5 stiklinės sezamo;
2 stiklinės kvietinių miltų;
1 stiklinė kvietinio raugo (nataliuncik patarimai apie kvietinį raugą).

  1. Viską (išskyrus stambiasias sėkliukes) eilės tvarka sudedam i duonkepės indą.
  2. Pasirenkame duonos minkymo programą.
  3. Pasiimame dalį tešlos kitam kepimui (apie stiklinę). Kol gerai pakyla laikome šiltai, tada dedame į šaldytuvą iki kito kepimo.
  4. Prieš paskutinį minkymą (arba po garsinio signalo, jei toks pas jus yra) suberiam moliūgų sėklas, saulėgrąžas, sezamą.
  5. Jai pasibaigus paliekame 3 -4 valandoms pakilti. 
  6. Užberiam sezamo ant viršaus.
  7. Pasirenkame duonos kepimo programą. Aš renkuosi mažiausia apskrudimą ir kepu 1 valandą 10min.
  8. Palaukiame kol atvėsta ir skanaus!
Kepama mūsų namuose nuolat su įvairiomis sėkliukių improvizacijomis. 
9,5/10

1 komentaras:

  1. Šią duoną rekomenduočiau ypač tiems, kurie skeptiškai žiūri į duonos kepimo namie bumą...

    AtsakytiPanaikinti