2011 m. balandžio 30 d., šeštadienis

Tiramisu tortas (?) - ir jokiu žalių kiaušinių (?)


Ar jūs tikite prietarais, pikta akim, nužiūrėjimais?

a) Taip;
b) Kartais;
c) Ne;
d) N/N
Ar jūs tikite prietarais, nužiūrėjimais, pikta akim ir panašiai? Racionalus protas be jokios abejonės šaukia, kad tuo tikėti negalima, nereikia, neracionalu, bet ar tikrai nebūna, kad bent akimirką patikite, kad yra kažkas, kas priverčia patikėti... Ar nebūna, kad apsilankius vienam žmogui būtinai kas nors negero nutinka namuose - genda indaplovė, dūžta indai, kažkas plyšta, užsikemša? Ar nebūna, kai sutikus ir pasikalbėjus su kokiu nors žmogum būtinai kas nors nepasiseka, imi sirgti, kai net gamindamas kalbi apie jį- vieni plikyti sausainiai neiškyla, o kita partija užsidega kepimo popierius? Tai ar jūs tikite tuo? Prisipažinsiu man kartais norisi tuo tikėti, juk taip daug lengviau pateisinti savo nesėkmes. Ar pasižiūrite į veidrodį, jei ką pamiršę grįžtate namo, prieš vėl išeidami? Ar bijote juodų kačių? Ar tikite skaičių magija? 
Sako, prietaruose slypi ne tik pliki draudimai, bet užkoduotos pasislėpusios visai rimtos priežastys... Nujunkyti kūdikį reikia rudenį krentant lapams, nes... kažkas ten bus super, ir ne kitu metų laiku. Pasirodo logika teisinga - vasarą karšta, greičiau genda maistas, o motinos pienas ne, taip vaikas apsaugomas nuo apsinuodijimo.






Biskvitams:

  • 6 kiaušiniai
  • 130 g cukraus
  • 70 g miltų
  • 60 g krakmolo
  • 250 g. biskvitinių pirštelių
1. Trynius ištriname su 50 g cukraus iki baltų putų.
2. Baltymus išplakame su likusiu cukrumi iki standžių putų.
3. Persijojame miltus ir krakmolą, beriame į kiaušinius ir išmaišome.
4. Dalimis sudedame išplaktus kiaušinių  baltymus ir atsargiai išmaišome iki vientisos konsistencijos masės.
5. Supilame tešlą į kepimo popieriumi ištiestą 24 cm. (arba mažesniame,t ada nereiks apipjauti kraštų)skersmens kepimo indą ir kepame iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 minutes.
6. Atvėsiname ir perpjauname į tris dalis (turėsim tris biskvitus).
7. Biskvitų kraštus apipjauti taip, kad jie būtų 20 cm. skersmens, jei kepėte didesnėje formoje.






Drėkinimui:

  • 1/4 puodelio maltos netirpios kavos
  • 1 puodelis verdančio vandens
  • 1/3 puodelio saldaus vermuto
  • 2 valg.š. smulkaus cukraus



  1. Kavą užplikome verdančiu vandeniu, palaikome kelias minutes ir nukošiame (arba tiesiog iš kavo aparato paruošiame dvigubą espreso).
  2.  Sumaišome su cukrumi ir saldžiu vermutu.
  3.  Ataušiname.




Kremui:

  • 2 arb.š. želatinos;
  • 150 g kreminio sūrio (naudojau President trintą varškę);
  • 1/3 puodelio cukraus pudros;
  • 250 g mascarponės;
  • 1,5 arb.š. romo esencijos;
  • 300 ml riebios grietinėlės.

  1. Želatiną išbrinkiname 2 valg .š. šalto vandens ir ištirpiname pakaitinus ant vandens garų. Ataušiname.
  2. Kreminį sūrį (varškę) išplakame su cukraus pudra iki vientisos masės. 
  3. Sudedame mascarponę;
  4. Supilame romo esenciją;
  5. Supilame želatiną ir viską gerai išmaišome.
  6.  Grietinėlę išplakame iki standumo ir įmaišome į sūrio masę.
Torto surinkimas:
  1. Torto formos bortelius (24 cm. skersmens) šiek tiek patepame riebalais ir statome ant torto lėkštės.
  2.  Biskvitinių pirštelių galus nupjauname taip, kad piršteliai liktų 7 cm. ilgio. 
  3. Ant lėkštės dedame vieną biskvito sluoksnį, sulaistome jį paruoštu kavos sirupu. 
  4. Imamepo vieną pirštelį, padrėkiname jo plokščiąją pusę į kavos sirupą ir sustatyti paruoštoje formoje (aplink bortelį) nupjautuoju galu į apačią, sudrėkinta sausainio puse į torto vidų. (Pastaba: piršteliai sudėliojami į tarpą, likusį tarp biskvito ir bortelio). 
  5. Išdėliojus pirštelius, ant pirmojo biskvito sukrečiame trečdalį kremo, išlyginame ir uždedame antrąjį biskvitą. Jį taip pat apšlakstome kavos sirupu ir vėl sudedame dar vieną dalį kremo. Uždedame trečiąjį biskvitą, sudrėkiname  ir ant viršaus lygiai paskleidžiame paskutinį trečdalį kremo.
  6. Tortą per naktį pašaldome.
  7. Papuošiame pagal fantaziją ir norus. 


Šaltinis: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2009/09/22/tiramisu-surio-tortas/



Kategorija: Gaminta pirmą kartą.
10/10
Ar gaminsiu dar kartą? Taip.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą