2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Sumuštinio "prosto marija" pagrindas - juoda ruginė plikyta duona su raugu

Ar pasidavėte duonos kepimo manijai?
a) Taip;
b) Ne;
c) N/N


 Aš mėgstu kavą. Prisipažįstu viešai ir garsiai, kad skanios  (!) kavos su didžiule pieno puta puodelis yra mano rytinio ritualo dalis. O prie kavos žinoma rikiuojasi visa virtinė saldžių pagundų. O ką daryti, kai jų sąmoningai namuose nėra. Tuomet į pagalbą ateina sumuštinis "prosto marija" stiliaus - juoda duona, truputėlis sviesto ir fermentinio sūrio. O kai ta duona kepta namuose truputėlį saldi, ne per daug rūgšti - gaunasi tobulas ryto sumuštinis. Labas rytas, geros dienos!

1500g kepaliukui

Plykiniui:
  • 400g stambaus malimo ruginių miltų;
  • 2 v.š kmynų ;
  • 2 v.š.  ruginio salyklo;
  • 650 ml verdančio vandens ;
  • 300 g ruginio raugo;



Tešlai: 
  • 2 v.š. medaus
  • 200g ruginių miltų
  • 200g kvietinių miltų 
  • 1 v.š. druskos 



 Kaip ruošti be duonekepės patarimai pas Nataliuncik.


  1. Į duonkepės indą sudedame verdančiu vandeniu užplikytus rupius ruginius miltus, kmynus, salyklą. Kai atvesta įdedame raugą. 
  2. Įjungiam duonos  minkymo programą. Jai pasibaigus dar paliekame  porai valandų.
  3. Sudedame medų, druską, ruginius, kvietinius miltus. Reikia stebėti tešlos tirštumą/skystumą, nes su skirtingų gamintojų  miltais gaunasi labai skirtingos konsistencijos tešla.
  4. Įjungiame duonos minkymo programą, ir panaudojame pusę  jos ciklo. Paliekame pakilti.
  5. Įjungiame duonos kepimo programą. Kepame 1.10 min.

Šaltinis :
http://nataliuncik.blogspot.com/2010/04/mociutes-plikyta-duona.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą