2011 m. balandžio 9 d., šeštadienis

Buvo, buvo, kaip nebuvo - Raugintų kopūstų pyragas su džiovintais grybais

Ar jūs mėgstate raugintus kopūstus?
a) Taip, tai labai;
b) Kartais valgau;
c) Jei vaišina, iš mandagumo suvalgau;
d) Nemėgstu, nevalgau;
e) N/N



Rauginti kopūstai - tradicijos dalis. Dalis vaikystės prisiminimų. Kalnas kopūstų. "Čečkavimas"- jų pjaustymas. Morkos, spanguolės, antaniniai obuoliai - kaip priedai. Mano bobutė nedėdavo jokių kmynų. Didžiulė medinė bačka pilna kopūstų ir jų daužymas su didžiule medine "kuvalda". Gal iš vaiko pozicijų viskas atrodė tokių dydžių - kalnas kopūstų, bačkos dydis, ir tas medinis įrenginys jų daužymui, suslėgimui. Tačiau jei bent truputėlį teisingai prisimenu kiekius, niekaip nesuprantu kaip mes tiek tų kopūstų suvalgydavom.



Raugintų kopūstų pyragas su džiovintais grybais

Tešlai:
  • 250 g sviesto (arba margarino);
  • 2-2,5 stiklinių miltų;
  • 1 stiklinė grietinės;
  • 1 lengvai išplakto kiaušinio;
  • trupučio druskos.

Įdarui:
  • 500 g raugintų kopūstų (sako galima maišyti ir su šviežiais);
  • 3 valg. šaukštų aliejaus,
  • 300 g džiovintų grybų (galima naudoti ir kitokius);
  • pipirų;
  • petražolių;
  • svogūnas;
  • 1 išplaktas kiaušinis pyrago viršui patepti.

Pagrindui:
  1. Sviestą sutarkuojame barokine tarka arba smulkiai supjaustome;
  2. Suberiame miltus ir paminkome, kad darytųsi trupiniai;
  3. Dedame grietinę, plaktą kiaušinį;
  4. Suberiam druską;
  5. Gerai išminkome;
  6. Dedame į šaldytuvą, kad atvėstų.

Įdarui:
  1. Džiovintus grybus pamirkome ir išverdame. 
  2. Nukošiame ir dali nuoviro pasiliekame.
  3. Supjaustome ir  pakepiname su svogūnu.
  4. Raugintus kopūstus nuplauname; 
  5. Sudedame apkepintus džiovintus grybus;
  6. Įpilame truputį vandens ir grybų nuoviro ir patroškiname kol išgaruos skystis;
  7. Sudedame prieskonius;
  8. Atvėsiname.
  9. Atšaldytą tešlą padaliname į dvi nelygias dalis - didesnioji padui, mažesnioji viršui. Iškočiojame tešlą ir ja išklojame formą (jei forma linkusi lipti, galima įtiesti kepimo popieriaus), taip pat ir kraštus.
  10. Sudedame ir vienodai paskirstome kopūstų įdarą;
  11. Užklojame likusia tešla viršų, sulipiname su pagrindo kraštais;
  12. Aptepame išplaktu kiaušiniu;
  13. Kepame 180C įkaitintoje orkaitėje 40min.





Gaminta pirmą kartą.
9/10
Ar dar gaminčiau? Galbūt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą