2011 m. balandžio 11 d., pirmadienis

Tam davė, tam davė, o tam ir nebeliko - kalmarai įdaryti baklažanais

Ar Jūs mėgstate siurprizus?
a) Taip;
b) Nelabai;
c) Ne;
d) N/N






Kokios jūs šeiminikės/kai? Ar daug maisto lieka, kai išeina jūsų svečiai? Tikrai esate buvę pas tokius vaišingus šeimininkus, kai vaišės ant stalo niekada nesibaigia, jos kaip iš gausybės rago yra nuolat papildomos. Bet ar to reikia? Matyt yra didis talentas tiksliai apskaičiuoti kiekius - kad nebūtų per maža (vajej, vajej), kad nebūtų per daug. Kaip dažniau nutinka jums? Ar jaučiate stresą, jei stalas lieka tuščias, o svečiai dar neišeina? "Kokia gėda" sakytų klasikinė šeimininkė/kas. Kaip sakot jūs sau? 
Prisipažinsiu, man dažniau pritrūksta, nei lieka... Jei lieka... visada įtariu paruošto maisto skonio blogybes arba nepataikymą į svečių skonį: labiau tradicinį lietuvišką maistą mėgstančius svečius ,,dusini" visokiom egzotikom. 
Man visada daugiau kyla klausimų kai lieka, kur dedami tie maisto likučiai, kai išėjus svečiams stalas atrodo, lyg vis dar jų laukiama? Sandėliuojami, kol priverstinai sunaudojami? Išmetami? O kai viskas dingsta, ramu - vadinasi viskas valgoma, skanu. 


Ir šį kartą kalmarų buvo per mažai. Juos valgė net mano įtartinai į  naujoves žiūrinčios dukros.






Porcijos: 3



  • 4 didesni kalmarai (arba 7 vnt. kalmarai tikrai susitraukia, todėl, ypač perkant LT šaldytus, geriau skirti žmogui po du, vienas į įdarą),
  • 1 didesnis mėlynasis svogūnas,
  • 2 skiltelės česnako,
  • baklažanas vidutinio dydžio (apie 300 g),
  • 1 nedidelė cukinija (150 g),
  •  raudonoji  paprika (150 g),
  • sauja kapotų šviežių petražolių,
  • 1 kiaušinis,
  • 4 šaukštai maltų džiuvėsėlių (arba manų kruopų 3 šaukštai),
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 2 šaukšteliai kaparėlių,
  • 2 šaukštai alyvuogių (geriau be kauliukų),
  • pusė stiklinės sauso baltojo vyno,
  • juodųjų pipirų,
  • druskos.


  1. Nuvalykite kalmarus. Jei perkate šaldytus, tikėtina, jie jau nuvalyti, tereikia atšildžius išplauti.;
  2. Sukapojame svogūną ir česnaką. 
  3. Baklažaną, cukiniją ir papriką supjaustome kubeliais. 
  4. Vieną kalmarą supjaustome nedideliais gabaliukais;
  5. Orkaitę įkaitinname iki 180 °C temperatūros.
  6. Keptuvėje įkaitiname 2 šaukštus aliejaus, sudedame svogūnus, česnakus ir trumpai apkepiname;
  7. Sudedame kalmaro gabaliukus, kepame apie 2 minutes. 
  8. Sudedame baklažanus, cukinijas ir papriką;
  9. Suberiame druską ir pipirus, įberiame žiupsnelį kapotų petražolių ir kepame apie 5 minutes.
  10. Apkeptas daržoves ir kalmaro gabaliukus susmulkiname su elektriniu smulkintuvu (virtuviniu kombainu). 
  11. Įmušame kiaušinį;
  12. Suberiame džiuvėsėlius ir išmaišome.
  13. Įdaru prikimšame kalmaro mantiją (įdaro dedame nedaug, būtina palikti laisvos vietos, nes kepant gana stipriai traukiasi ir jei bus per daug įdaro, gali suplyšti), o jos galą būtinai  užsmeigiame mediniu pagaliuku.
  14. Įdarytus kalmarus sudedame į kepimo indą (būtų puiku, jei jis būtų neprikepantis), apibarstome kaparėliais ir smulkintomis alyvuogėmis, druska ir maltais juodaisiais pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, supilame baltą vyną ir kepame apie 45 minutes.
  15. Skanaus!








Kategorija: pirmą kartą gaminta.
10/10
Ar gaminčiau dar kartą? Taip!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą