2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Savasties praradimas: Pekino aviena


Kartą Madam turėjo šunį. Tiesiog neįtikėtina, bet paprastą, be jokių kilmės dokumentų, nenusakomos veislės šunį. Madam ir beveislis šuo. Situacija tikrai komplikuota. Madam, vieną dieną, šunį išvijo. Ar reikia aiškintis šuniui? Ar reikia aiškintis kitiems? Tiesiog Madam jį išvijo. Tiesiog vieną dieną meilė baigėsi, tiesiog vieną dieną buvo per daug neveislinio šuns poelgių. Dabar gyvenimas bus ramesnis, tyresnis, tikresnis, tobulesnis, labiau valdomas, toks koks ir turi būti Madam gyvenimas... alejuja...



  • abie 800 g minkštos avienos;
  • 2 paprikų (geltonos, raudonos);
  • 1 svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 150 ml sultinio;
  • 2 valg. š. sojų padažo;
  • 2 valg. š. sauso chereso (dėjau sauso balto vermuto);
  • 1 valg. š. krakmolo;
  • 1 valg. š. balzaminio acto;
  • 1 valg. š. sezamo aliejaus;
  • 3 valg. š. žemės riešutų sviesto;
  • 0,5 čili pipiro (jei norite aštrumo);
  • šviežio imbiero (apie 3 cm), iš bėdos tiks ir sausas.








  1. Avieną supjaustome juostelėmis ir sudedame į dubenį. 
  2. Sojų padažą sumaišome su vienu šaukštu chereso, užpilame avienos juosteles, pamaišome ir paliekame 2 val. pastovėti. 
  3. Svogūną, česnaką ir čili pipirą susmulkiname.
  4. Paprikas supjaustome juostelėmis.
  5.  Į  sultinį supilame likusį cheresą, balzaminį actą, sezamo aliejų, krakmolą, čili pipirus ir gerai išmaišome. 
  6. Ant stiprios ugnies žemės riešutų svieste greitai apkepiname avienos juosteles. 
  7. Avieną sudedame į dubenį ir tame pačiame svieste 2-3 min. apkepiname paprikas, svogūną, česnaką ir sutarkuotą imbierą. 
  8. Sudedame avieną ant daržovių, užpilame padažu ir pakaitiname 3-5 min. 
  9.   Patiekiama  su biriais virtais ryžiais.
  10.  Skanaus.






http://www.patiekalu-receptai.lt/avienos-patiekalai/pekino-aviena/


Skonis 8/10
Visai dingsta avienos skonis.
Ar gaminsiu dar kartą? Nebent ne avieną.

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Tą dieną, kai reikia degti žvakutes ant torto: gimtadienio tortą darau pats






Kartais reikia kažko labai paprasto ir lengvo. Kad patikėtum savo jėgom ir galimybėm. Gal tai ir bus tiesiog iliuzija, bet vistiek, bent jau akimirkos džiaugsmas aplankys užtikrintai. Kai tau artėja septyneri, kai nori pasigaminti gimtadienio tortą, tai mažytis iššūkis, kurį, pasirodo, galima labai lengvai realizuoti. Paprasta ir skanu, ko daugiau bereikia :)





Reikės:
  • 400 g -600 g plikytų sausainių (priklauso nuo formos dydžio)
  • 2 indėliai grietinės (po 450 g) (naudojau jogurtine)
  • indėlis kremo "Rududu" (sunaudojau nepilną)
  • cukraus pudros pagal skonį
  • citrinos sulčių
  • želatina 3 a. šaukšteliai


  1. Jei tortą gaminsime vakare, tai dar ryte grietinę sudedame į dvigubos marle ištiestą kiaurąsamtį(?) (indą su skylutėmis nuvarvėjimui :))  ir paliekame per dieną, kad nuvarvėtų.
  2. Želatiną užpilame šaltu vandeniu, paliekame išbrinkti.
  3. Imame sausainius ir gražiai aštriu peiliu visus įpjauname.
  4. Į kiekvieną sausainį šaukšteliu dedame "Rududu" kremo ir suspaudžiame.
  5. Imame formą tortui, išklojame sviestiniu popieriumi.
  6. Ant dugno gražiai dėliojame įdarytus sausainius.
  7. Darome kremą.
  8. Želatiną sudedame į puodą ir statome šildyti. Nuolat maišome, kol viskas ištirps. Neužverdame.
  9. Nuimame nuo ugnies ir pravėsimame.
  10. Nuvarvintą grietinę (ji tampa gerokai tirštesnė) dedame į indą, pagal skonį dedame cukraus pudrą ir citrinos sultis,  suplakame.
  11. Supilame želatiną ir gerai išmaišome.
  12. Pusę masės užpilame ant sausainių ir sudedame likusius sausainius. Vėl užpilame mūsų kremo.
  13. Statome į šaldytuvą nors porai valandų.
  14. Papuošiame pagal skonį ir nuotaiką.
  15. skanaus. 




Idėjos šaltinis

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Kai lobių skrynioj tupi lobis: bandelės su ėrienos(avienos) įdaru

Ar gyvenimas jus stebina? Ar gyvenimas jus stebina gerąja prasme, ar dažniau nustembate dėl įvykių, kuriuos pažymėtumėte minuso ženklu? Daugelis sako, kad nebesistebi, nes tiek daug visko aplinkui. O aš vis dar stebiuosi. Stebiuosi, nes mažiausiai nuostabą kelią, kai žmones užvaldo egoizmas (kad ir kaip bandytų slėpti po individualizmo ar ko tik nori vardais), kai žmonės pamiršta pamatinius moralumo dėsnius, kai žmonės meluoja žiūrėdami į akis... Maištas prieš standartus, prieš stagnaciją ir rutiną - valio, bet kuomet maištaujama prieš patį žmogiškumą, kai paniekinama meilė, kai pamirštamas elementarus padorumas, tada tas maištas pralaimėtas, pasmerktas pralaimėjimui nuo pat pradžių, kad ir kiek liko būtų maištaujama. 

... ir tai kas baisiai paprasta, kas stebina gerąja prasme, kas yra mini maištas prie įprastus patiekalus šios nuostabios bandelės su avienos (ėrienos) įdaru. 



Bandelėms:

  • 5 g mielių
  • 200 ml vandens
  • 1 alyvuogių aliejaus
  • 300 kvietinių miltų
  • druskos
  • cukraus
  • krapų
  • rozmarino
dar vienas puiki proga pasidarbuoti duonkepės tešlos paruošimo programai: sudedame vanduo, cukrus, druska, aliejus, miltai, mielės, prieskoniai ir paliekame darbuotis.

 Įdarui

  • apie 300 g. ėrienos (avienos) faršo
  • 1 svogūnas
  • 2 česnakai
  • krapų
  • 3 pomidorai
  1. apkepiname smulkintus svogūną ir česnaką;
  2. apkepiname faršą iki visai bus iškepęs;
  3. sudedame smulkintus pomirodus (nesezono metu puikiai tiks ir konservuoti)
  4. sudedame druską ir prieskonius.

 Padažiui:
  • 6 šaukštai graikiško jogurto (arba gerai nuvarvintos jogurtinės grietinės)
  • 1  šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 0.5 agurko
  • druskos



idėjos iš šio nuostabaus žurnaliuko:
http://issuu.com/oczurnalas/docs/numeris3

2012 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

Atgaiva po švenčių maratono- vaisių salotos su ožkos sūriu


Kartais gyvenime būna atradimų, kai tai, kas ilgą laiką atrodė nepriimtina, neskanu, negražu vieną dieną ima ir pasikeičia. Gal skonis labiausiai iš tų dalykų - skonis lavinimas, prisijaukinamas. 
Kartais gyvenime būna, kad pamiršti kuo tiki, kas tau yra svarbu. 
Kartais gyvenime būna, kad nuvilia žmonės, draugai. 
Kartais gyvenime reikia sustoti, kad galėtum pamatyti kaip gyvenimas, lyg milžiniškas buldozeris traiško viską aplink - svajones, tikėjimus, pasiryžimus, įsipareigojimus, ambicijas. Palikdamas šleifą standartų, rutiną ir pilką kasdienybę ir mažą, mažą galimybę būti kitokiu, o gal tiesiog būti savimi.




  • 1 didelis persimonas, ar pora mažesnių,
  • 6 mandarinai,
  • 200 gramų šviežio ožkos sūrio,
  • 1 šaukštas Dijono garstyčių,
  • 2 šaukštai skysto medaus,
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • 0,5 šaukšto citrinos sulčių.


1. Nulupame persimoną (us), supjaustome gabalėliais.
2. Sudedame persimonų gabalėlius ir mandarinų skilteles į dubenį, ant viršaus – sūrio gabalėlius.
3. Padažo komponentus (garstyčias, medų, citrinos sultis, alyvuogių aliejų) supilame į užsukamą indą ir gerai išplakame. Apliejame salotas padažu. 
Skanaus!





http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/salotos-su-persimonais-mandarinais-ir-ozkos-suriu.d?id=53408937


Kategorija : Gaminta pirmą kartą
9/10
Ar dar gaminsiu? Taip.

Prabėgusių švenčių aidai - Gerbeaud pyragas kalėdiniam kailyje

Galima norėti daug, galima norėti mažai - svarbiausiai norėti gyventi !

Tešlai 
  • 450 g miltų ;
  • 1 (7 g.) pakelis (2 ¼ a. š.) sausų mielių ;
  • 100 g cukraus; 
  • 250 g margarino (1/3 galima dėti nesaldžios obuolių uogienės);
  • tarkuota citrinos žievelė ;
  • 100 ml pieno;
  • 6 v. š. abrikosų džemo.


Aguonų įdarui 
  • 200 g maltų aguonų; 
  • 100 ml pieno; 
  • 100 g cukraus ;
  • ½ a. š. malto cinamono.


Obuolių įdarui 
  • 1 kg obuolių; 
  • 150 g cukraus;  
  • 2 a. š. vanilinio cukraus ;
  • ½ a. š. malto cinamono.


Šokoladinei glazūrai 
  • 150 g juodojo šokolado; 
  • 50 g sviesto ;
  • 5 v. š. vandens;
  • vardan Kalėdų pikantiškumo įdėjau ir malto kardamono.



  1. Tešlai miltus sumaišyti su mielėmis, suberti cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir sutarkuotą margariną. Pieną pašildyti. Minkyti tešlą po truputį pilant šiltą pieną. Išminkytą tešlą palaikyti šiltai apie 30 minučių ir padalinti į keturias dalis.
  2. Aguonas sumaišyti su cukrumi ir cinamonu, užpilti karštu pienu ir gerai išmaišyti.
  3. Obuolius nulupti, sutarkuoti, užberti cukrumi ir cinamonu, išmaišyti ir palikti, kad obuoliai išskirtų sultis. Išsiskyrusį skystį nupilti.
  4. Vieną tešlos dalį iškočioti ir dėti į kepimo popieriumi išklotą torto formą   26 cm  (jei imti mažesnes formas iš šios tešlos galima ir du pyragus sumeistrauti) ir subadyti šakute. 
  5. Aptepti abrikosų džemu (jei kartais jis per tirštas, gerai išmaišykite, tada lengviau tepsis). 
  6. Ant viršaus sukrėsti pusę aguonų įdaro ir tolygiai paskleisti ant tešlos.
  7. Iškočioti antrą tešlos dalį, dėti ant aguonų, subadyti šakute ir aptepti 2 šaukštais abrikosų džemo.
  8.  Sukrėsti obuolių įdarą ir išlyginti.
  9. Iškočioti trečią tešlos lakštą, dėti ant obuolių, subadyti šakute ir aptepti likusiais 2 šaukštais abrikosų džemo. 
  10. Ant viršaus tolygiai paskleisti likusį aguonų įdarą.
  11. Paskutinįjį tešlos lakštą iškočioti, uždėti ant aguonų įdaro ir subadyti šakute.
  12. Pyragą kepti iki 160º C įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol paviršius gražiai apskrus.
  13. Glazūrai šokoladą ištirpinti garų vonelėje  su sviestu ir vandeniu bei užpilti ant praaušusio pyrago. 
  14. Skanaus!





Gerbeaud pyragas iš Sonatinos




Ar dar gaminsiu?
Taip. 10/10
Kategorija: mėgiamas patiekalas.

2011 m. spalio 23 d., sekmadienis

Kad gyvenimui nestigtų skonio- sviestinis paneeras su karijų riešutais


Kai ištirpsta mintys, kai nepaliaujamai liejasi pažinimo upės, kai skaudžiai trinksi atradimo bučiniai. Galėtumei ištiesti rankas ir laukti malonės. Galėtum tyliai lūkuriuoti. Ar nori? Žinoti dabar ar po dešimt metų? Ar būtų skirtumas? Apsisprendimas pilnos informacijos sąlygomis ar tik dalinės? Sprendimai priimti nepilnos informacijos sąlygomis nubėga traukinio bėgiais per gyvenimą, jų nebegali pakeisti, jie yra tokie, kokie yra. Nebent vagys atsėlins ir pavogs bėgius, riedėdamas traukinys nulėks į niekur, būkite budrūs, saugokit savo gyvenimo bėgius.





  • 150g panyro supjaustyto kubeliais
  • kelių šaukštų sviesto (aliejaus)
  • kubeliais pjaustyto didelio prinokusio pomidoro
  • saujos sutrupintų karijų riešutų (arba graikinių)
  • 1no svogūno, supjaustyto riekelėmis
  • 2česnako skiltelių, smulkiai sukaporų
  • 1a.š smulkinto šviežio imbiero
  • 1a.š maltos kalendros
  • 2 v.š šviežios kapotos kalendros
  • 1 a.š ciberžolės
  • 0,5a.š aitriosios paprikos miletelių
  • 0,5 garam masalos
  • kelių v.š jogurto
  1. Pjaustytą kubeliais panyrą kelias minutes apkepiname svieste, kol gražiai paruduoja iš visų pusių. Išimame iš keptuvės ir suberiame į indelį su karštu vandeniu (galima įdėti ir ciberžolės) ir paliekame išmirkti, kol gaminsime kitus ingridientus (mirkymas vandenyje suteikia panyrui neįtikėtino purumo).
  2. Tada svieste pakepiname svogūnus kol suminkštėja. Sudedame imbierą ir česnaką ir dar 1 min pakepam.
  3. Į keptuvę sudedame pomidorus, riešutus, garam masalą, maltas kalendras, aitriają papriką, ciberžolę - išmaišome ir patroškinam 5 minutes.
  4. Tada suberiam nuvarvintą panyrą, pagardinam druska ir patroškiname dar 10 minučių.
  5. Patiekdami pagardinam jogurtu ir šviežiomis kalendromis. 


Šaltinis: dangiski-migdolai