2011 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Baklažanai amžinai baklažanai - baklažanų, cukinijų ir sūrių apkepas


Ar pastebėjote, kad jau pavasaris?
a) Taip;
b) Ne;
c) N/N
Kada prasideda pavasaris? Kai vos ima tirpti sniegas ir ima čiulbėti zylės? Kai sutežusios sniego pusnys sutirpsta? Kai gali vaikščioti be pirštinių, atsilapojęs paltą? Kai pražysta pirmosios gėlėsKai apima bendras neapsakomas jausmas, kad valio, jau pavasaris? 
Su kuo jums asocijuojasi pavasaris - su atgimstančia gamta, atgimstančiais jausmais, pokyčiais, naujumu, o gal su pašlijusia sveikata ir vitaminų trūkumu, pažliugusiais, duobėtais keliais, šunų kakais nusėtomis pievomis? 
Kaskart gaudami ir prarandam, prarasdami gaunam. Dažnai žmogui reikia ženklų, padrąsinimų, kai reikia apsispręsti, pasirinkti: dietas pradedam nuo pirmadienio, jausmus gryninam rudenį, meilei širdis atveriam pavasarį. Žmogui reikia rutinos ir ritualų saugumo iliuzijai palaikyti - penktadieniais susitinkam su draugais, tečiadieniais žiūrim Daktarą Hausą, kiekvieną pavasarį skaičiuojam nuostolius po žiemos ir sėjam naujas petražoles, per kiekvienas atostogas keliaujam, kurdami keliavimo tradicijas. 
Vieni sunkiau, kiti lengviau priimam naujoves- tarpusavio santykių, gyvenimo būdo, skonio. Vienos jų prigyja ir tampa tradicijos, ritualo ar net rutinos dalimi, kitas apšaukiam nevykusiais eksperimentais, arba tiesiog išliekam abejingi jų atžvilgiu.










Baklažanai amžinai baklažanai - baklažanų, cukinijų ir sūrių apkepas



  • 2 nedideli baklažanai (arba 1 didesnis);
  • 2 jaunos cukinijos;
  • 2 -3 mozzarella sūrio rutuliukai;
  • 80 g  smulkinto Džiugo;
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 4 kiaušiniai;
  • 100 g miltų;
  • 2×400 g skardinės luptų pomidorų savo sultyse;
  • 1 didesnis svogūnas;
  • 3 česnako skiltelės;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • džiovintų bazilikų;
  1. Baklažanus ir cukinijas nuplauname ir  supjaustome plonomis riekelėmis, pasūdome ir paliekame lėkštėje;
  2. Svogūną ir česnako skilteles susmulkiname  ir pakepiname gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol taps permatomos.
  3.  Supilame pomidorus iš skardinės, jei jie nesmulkinti – mediniu šaukštu atsargiai sutriname, pasūdome, beriam prieskonius: pipirus, džiovintus bazilikus ir patroškiname apie 20 min. 
  4. Jei padažas atrodytų per rūgštus, įberiame šaukštelį cukraus. 
  5. Kol padažas troškinasi, suplakame kiaušinius su miltais, žiupsneliu druskos ir pipirų. 
  6. Baklažanų riekeles pamirkome plakinyje ir apkepame iš abiejų pusių aliejuje. 
  7. Cukinijų riekeles kelias minutes apkepiname įkaitintame aliejuje, kol šiek tiek sukris.
  8. Mozzarella suplėšome į gabalėlius. Jei kiti sūriai nesmulkinti - juos sutarkuojame.
  9. Orkaitę įkaitink iki 150 laipsnių. 
  10. Kepimo inde (pateptame aliejumi) sluoksniuojame: baklažanai, cukinijos, pomidorų troškinys,  mozzarellaDžiugas. Jei mėgstate aštriau kiekvieną sluoksnį papildomai galite pabarstyti pipirais, taip pat galima užberti bazilikų ir kartais druskos :) Taip sluoksniuojam  kol baigsis produktai. 
  11. Ant viršaus suberiame fermentinį sūrį ir likusią mozzarella.
  12. Pridengiam folija ir kepam apie 30 min. Likus 5 min. foliją nuimame, kad sūriai lengvai apskrustų. (Arba baigiame kepti uždengęs, jei nemėgstate apskrudimo).
  13. Skanaus.
.





p.s. pamatę vaikai džiūgavo, kad pica. pamatę, kad ne, valgė tik sūrį su padažu. 
p.p.s baklažanų apkepinimas kiaušinio plakinyje išgelbėjo nuo riebalų, bet nužudė patį baklažano skonį. Bet greičiausiai reikia laukti vasaros ir šviežių daržovių.




Kategorija: pirmą kartą gaminta;
8/10
Ar gaminčiau dar kartą? Taip, šviežių daržovių sezono metu.



2 komentarai:

  1. ehh.. Baklažanai.. ir aš jų nusipirkau, sunku praeiti... Bet vaizdas kol kas apgaulingas.. Nors... vakarykštis ma-klia-klia (marinuoti baklažanai su vištienos gabaliukais, kepti orkaiteje grilio rezimu..) skoniu šiek tiek priminė tuos ant grotelių.. laukinius... bet aišku pagrindinio, dūmelio prieskonio labai, oi kaip labai trūko.... Ačiū už receptą! Išsisaugojau, sulauksiu tikrų daržovių ir skanausim :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikra tiesa, dabar netikras skonis daugumos daržovių. Viena cukinija dar ir kartoka buvo...
    Už rankų susikibę laukiam vasaros ir šviežių daržovių :)

    AtsakytiPanaikinti