2011 m. gegužės 13 d., penktadienis

Dalykai, kurie nesikeičia - varškės apkepas

Ar galėtumėte įvardinti tris dalykus, kurie Jums patiko prieš 10 metų ir vis dar patinka dabar?
a) Taip, ir jų būtų daugiau nei trys;
b) Taip, galėčiau;
c) Galbūt, labai ilgai pamąstęs;
d) Tikrai ne;
e) N/N

Mes, žmonės, dažnai sukuriam tam tikras klišes, pusfabrikačius plačiąja prasme, kad tik palengvintume sau gyvenimą - man tinka raudona, netinka mėlyna, tinka trumpa plaukų šukuosena, tinka, patinka, skonis.... Sutraukiam, išgryninam mintis, kad tik būtų kuo paprasčiau priimti sprendimus, įvertinti situacijas ir tt. Turim gatavus atsakymus į klausimus - kokia tavo mėgstamiausia knyga (?), koks mėgstamiausias rašytojas (?), koks maistas (?), kokia kavinė (?), koks filmas (?). Gauti atsakymai, lyg burtažodžiai kuria mums juos pasakiusio žmogaus portretą. Rasti bendrumai suartina, skirtumai - nutolina. Studijų metais tą apklausą buvau sutraukusi iki kertinių klausimų - ar patinka/ko Lars von Trier  filmas  Prieš bangas? ar patinka/ko Škėmos ,,Balta drobulė"? ir ar patinka/ko O. Koršunovo režisuoti spektakliai? Jei atsakymai ,,Taip" - mes draugai amžinai :)... 




Dalykai, kurie nesikeičia- vaškės apkepas
  • 500 g varškės;
  • 4 kiaušiniai;
  • 50 g sviesto;
  • 2-3 valg. šaukštai cukraus;
  • 2-3 valg. šaukštai manų kruopų;
  • 0,5 pieno
  • vanilinio cukraus.

  1. Manų kruopos užpilame pienu ir paliekame, kad išbrinktų;
  2. Kiaušinių tryniai išsukame su cukrumi;
  3. Sudedame varškę;
  4. Nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą (arba jį išdėliojame jau supylę į kepimo indą ant masės viršaus);
  5. Manų kruopos ir viską labai gerai išmaišome;
  6. Išplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų ir lengvai išmaisome;
  7. Sudedame į sviestu pateptą ir džiūvėsiais (arba manais) pabarstytą kepimo indą;
  8. Kepame orkaitėje 25-30 min 180 C.
  9. Skanaus.

Šaltinis: Lietuvių valgiai, 1984.
Kategorija: nuolat gaminamas patiekalas


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą