2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Baimių supakavimas - Ruginis tortas


Ar Jums sunku nugalėti baimes?
a) Taip, aš lengvai pasiduodu baimėms, panikuoju;
b) Būna situacijų, kada galiu savo būseną įvardinti kaip bijojimą;
c) Tik išskirtinėse situacijose jaučiu baimę;
e) Baimė man nepatirtas jausmas;
d) N/N




O kad būtų taip paprasta, pasigauti baimę už uodegos, supakuoti į gražią dėžutę, įsidėti į kišenę ir eiti pergalingai per gyvenimą. Mano baimės judrios kaip gyvačiukės, o gal driežai - bandai pagauti, o rankoj lieka tik uodegėlė. Mano baimės lakios - net supakuotos sugeba išlįsti ir priminti apie save, lyg blogas kvapas. Mano baimės nemarios, ar bent nepasiduodančios iš pirmo sykio, lyg legendoj apie septynias katės gyvybes. Mano baimės sugyvenamos- ilgainiui pripranti prie jų kaip prie nevalyvo kambarioko...



Baimių supakavimas  - Ruginis tortas


Biskvitams:

  • 10 kiaušinių
  • 300 g. cukraus
  • 100g. bulvių krakmolo
  • 200g. ruginių miltų
  • 5 g. kvepenčių pipirų
  • 1 šauštelkis cinamono
  • keli gvazdikėliai
sulaistymui: 

  • 1 stiklinė saldintos stiprios kavos, truputis konjako, likerio, vanilinio cukraus.

kremas nr I:

  • 300g sviesto
  • 150g. cukraus
  • 3 kiaušiniai
kremas nr. II
  • stiklinė pieno;
  • stiklinė vandens;
  • citrinos sulčių;
  • 4-5 šaukštai manų kruopų;
  • 50 g. sviesto;
  • 0,5 stiklins cukraus.
papuošimui karameliniai riešutai:
  • 0,5 stiklinės cukraus;
  • 0,5 stiklinės riešutų.


  1. tryniai ištrinami su cukrumi iki pabals;
  2. persijoti ruginiai miltai pakepinami sausoje keptuveje maišant kol pagels;
  3. pakepinti miltai sumaišomi su krakmolu;
  4. baltymai išplakami iki standžių putų ir atsargiai sumaišoma.
  5. supilama į tortinę formą (aš paprastai iškloju kepimo popieriumi);
  6. kepama iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 min. 
  7. iškeptas biskvitas perpjaunamas į tris dalis (man pjauti sunkiai sekasi, dažniau renkuosi kepimą kelis kartus);
  8. pasirenkame kremą. orginaliame recepte  kremas nr I: kiaušiniai su cukrumi plakami įstačius dubenį į karštą vandenį, kol masė ims tirštėti ir tūris padidės du - tris kartus. Beplakant atšaldoma. Sviestas atskirai išsukamas ir į jį po truputį dedama trynių masė. paskaninama citrinos rūgštimi ir vaniliniu cukrumi.
  9. kremas nr. II. Išverdama skystoka manų košė. Atvėsinama. Išplakama su  minkštu sviestu, cukrumi ir citrinos sultimis.
  10. Biskvitas sulaistomas kava. Tepamas pasirinktas kremas. Vėl dedamas biskvitas, sulaistomas, tepamas kremas.
  11. Aš rinkausi papuošimą karameliniais riešutais: cukrus ištirpinamas iki paruduoja ir tampa tąsus, sudedami riešutai ir apvoliojami karamėle. Kiek pravėsus susmulkinami padaužant. Galima jų įberti ir vieną kremo sluoksnį.

Šaltinis: Lietuvių valgiai, 1984m.


Gavosi sodraus kavos skonio tortas. Biskvitai man gavosi gana sausi, todėl sunaudojau kiek daugiau kavos jų sulaistymui. Riebų kremą pakeičiau mažiau riebiu ir pasirinkau kiek rūgštelesnį. Mano skoniui visi skoniai susiliejo į vieną gerą tortišką skonį :) Tiesa, kad tai ruginis tortas vargu ar kas atspėtų.

2 komentarai:

  1. Įdomus receptas, reikės gal kada mažą mažą iškepti

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano degustatoriai gyrė. Tikiuosi nuoširdžiai. Lauksiu atsiliepimų :).

    AtsakytiPanaikinti