2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

Niekada nepaliaukim tikėti savo jėgomis - focaccia

Ar prisimenate kokia pirmoji Jūsų savarankiškai perskaityta knyga?
a) Taip;
b) Ne;
c) N/N




Austėja (6m.) vakar pirmą kartą savarankiškai perskaitė knygą (nesvarbu, kad pritaikyta tokiems skaitytojams, kur trumpi sakinukai ir nesudėtingi žodžiai). Labai patiko, todėl perskaitė dar kartą. Ir dar kartą. Dabar jau ,,skaito" labai greitai, nes išmoko atmintinai :)
Kartais reikia taip nedaug, kad sugrįžtų pasitikėjimas savo jėgomis. 






  • 500 g. kvietinių miltų (650 tipo)
  • 300 g. šilto vandens
  • 20 g. šviežių mielių
  • 2 v.šaukštai alyvuogių aliejaus + apšlakstymui
  • 1 nepilno v. šaukšto druskos
  • žiupsnelio rupios druskos pabarstymui
  • kelios šakelės šviežio rozmarino
  1. Sumaišome visas mieles su 100 g. vandens ir 4-5 v. šaukštais miltų. padedame šiltai, kad pakiltų.
  2. Dubenyje išmaišome persijotus miltus, druską.
  3. Supilame pakilusias mieles ir minkant pilame likusį šiltą vandenį bei alyvuogių aliejų.
  4. Suminkome tešlą, ji turi būti pakankamai skysta. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje pakilti 1-2 valandoms. (Tam puikiai pasitarnauti gali orkaites šilto oro funkcija, pasirinkus 30 C).
  5. Perminkome tešlą ir paliekame uždengę dar 30 minučių, kad paliktų.
  6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (arba, jei pasitikite neprikibimu netiesiame nieko) ir sudedame pakilusią tešlą, paskirstome per visą paviršių ir paliekame paskutinį kartą pakilti apie 15 min.
  7. Rankas suvilgome aleijumi, atsargiai įspaudžiame paviršiuje duobutes, apibarstome rozmarino lapeliais bei rupia druska, paviršių apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  8. Kepame 200 – 210 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 – 35 minutes.
P.S. Jei norite autentiškesnio skonio, reiktų duonelę fermentuoti per naktį tai:10 g. mielių ištirpinkite 150 g. šiltame vandenyje ir įberkite 120-150 g. miltų. Viską išmaišykite ir palikite, kad pakiltų 12 valandų. Po to viską darykite kaip toliau nurodyta. 


Šaltinis: http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/salti-uzkandziai/klasikine-focaccia.html




Kategorija: Gaminta pirmą kartą
9,5/10
Ar gaminsiu dar kartą? Taip. Tik kepsiu kiek trumpiau.

2 komentarai:

  1. kai pirmą kartą iškepiau fokačią (http://www.7ravioli.com/fugassa/) mane ištiko euforija. Paskui dar kepiau, ir dar. Pagriebus karštą, lakiojau per pažįstamus, duodama visiems ragauti. Nes netilpau savyje, tikrai. Ot, reiks ryt vėl išsikepti.
    (man pas tave nepavyksta komentuoti kaip Septyni virtieniai, nes komentarų nustatymai tokie, kad virtienių neįsileidžia, tik gūglo paskyras)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsiprašau už nepatogumus, dėl komentaro rašymo. Tikiuosi pakeičiau nustatymus tinkamai.
    O duonelė tikrai skani, kitą kartą būtinai išbandysiu ir jūsų receptą.

    AtsakytiPanaikinti