2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Kartą paragavęs negali sustoti - foccacia nr. 2


Ar mokate planuoti savo laiką?

a) Taip;
b) Kartais tai pavyksta;
 c) Ne;
d) N/N


Yra žmonių kruopščiai planuojančių ir - o tai svarbiausia- besistengiančių savo planus įgyvendinti. Yra žmonių visai neplanuojančių, o gal tiksliau jų planai labai greitai besikeičiantys, kad kartais jau nebespėji jų sekti. Planavimas, be abejonės, labai geras dalykas. Įnešantis aiškumo, ramybės gal, bet ir tuo pačiu rūpesčių - oi, oi vyksta kažkas ne pagal planą. Planas yra tikrai geras dalykas, tik jis uždeda ribas, naikina improvizaciją. Aš kartais susikaupiu ir labai sąžiningai planuoju. Ir žaviuosi savimi, oi oi kaip man čia gerai pavyko. Arba labai nusiviliu, nes tavieji planai labai retai kada priklauso tik tau pačiam, jie stipriai veikiami kitų žmonių. Vienok rimtiems dalykas rimti planai, o gyvenimo kasdienybę paskanina mažutes neplanuotos improvizacijos.


  • 400 ml vandens
  • 600 g miltų (orginaliame recepte – manitoba, arba kiti miltai turintys daug glitimo. Lietuviškus reiktų rinktis su raide D)
  • 25 g mielių
  • 140 ml tyro alyvuogių aliejaus
  • 15 g druskos
  • žiupsnelio stambios jūros druskos
  • 2 šaukšteliai cukraus


  1. Šiltame vandenyje išmaišome druską ir cukrų, įpilame 40 ml aliejaus. 
  2. Supilame pusę kiekio miltų ir gerai išmaišome iki vientisumo.
  3. Suberiame sutrupintas mieles ir maišomei 2-3 minutes.
  4.  Tuomet sudedame likusius išsijotus miltus ir sumaišyti – suminkome vienalytę tešlą. Ji bus gana lipni.
  5. Į kepimo skardą įpilame apie 50 ml aliejaus. Įdedame tešlos gabalą, aptepame aliejumi ir jos paviršių, ir paliekame kilti valandą -pusantros, kol tūris padidės dvigubai. (Labai tinka orkaitė su karšto oro funkcija 30C.
  6. Kai tešla pakils, rankomis spausdami išploniname ją per visą skardą. Reikia sekti, kad po apačia būtų aliejaus. Ir ant paviršiaus reikia šiek tiek aliejaus.
  7. Vėl paliekame pusvalandžiui šiltoje vietoje, kad šiek tiek pakiltų.
  8. Po pusvalandžio tešlos paviršiuje pirštais įspaudžaime duobutes. (Pirštų duobutės ant paviršiaus – Genujos fokačios skiriamasis bruožas.) Ant paviršiaus užpilti likusius 50 ml aliejaus, kuris subėga į tas duobutes. 
  9. Apibarstyti stambia jūros druska.
  10. Dar pusvalandžiui palikti šiltoje vietoje.
  11. Įkaitinti orkaitę iki 200C. Tešlos paviršių apipurkšti vandeniu arba baltu vynu ir kepti apie 15 -25 minučių (priklausomai nuo to kokį storį tešlos padarėte).







http://www.7ravioli.com/fugassa/

2 komentarai:

  1. Ir kaip šita? Aliejus duoda tam tikrą efektą, mano požiūriu, labai teigiamą, bet kai kam ir nepatinka... o kaip tau ir taviškiams?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, labai liuks. Įžvelgiu vieną minusą, kad skaniausia tik iškepta, kiek pastovėjus praranda dalį savo skonio.

    AtsakytiPanaikinti