2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Valgomas kas nevalgoma - Morkų tortas


Koks turėtų būti idealus pirmojo gimtadienio tortas? 
a) Nesvarbu kokios išvaizdos, svarbu pagamintas iš metinukui  leidžiamų produktų;
b) Nesvarbu koks, kad ir butaforinis - svarbu nuotraukose gražiai atrodytų, vaikai tortų nevalgo;
c) Vaikas torto nevalgo, gimtadienio neprisimins, gali ir nebūti torto visai;
d) Kiek įmanoma sveikesnis ir gražesnis, papuoštas vaikiškai atributais;
e) Neturiu nuomonės. 
 




 Įsivaizduojate koks įvykis - pirmasis gimtadienis.  Po namus kalakutinėja jubiliatas - savo kojelėmis arba dar su pagalba vaikštinėdamas, iki to gimtadienio šlovinimo, kuris prasideda nuo kokių 3 metų jam dar toli, toli.   Reikšmingo gimtadienio švęsti susirinkęs visas būrys vaikų. Eksperimentas - kas jiems patiks labiau - gražiai papuoštas morenginis tortas ar pretenduojantis į sveikumą morkų tortas? Jei turite vaikų tikriausiai atspėjote - nei vienas, didžioji dalis jų net neparagaus, buvę nebuvę tie tortai, kai galima dūkti.

Visi žino, kad valgyti morkas sveika. (Na nebent esi joms alergiškas, tada turi rimtą argumentą jų nevalgyti.) Valgyti morkas skanu? Man ne. Niekada nemėgau morkų, ypač morkų sulčių brrr. Ir vis dėlto morkinio torto rizika visai pasiteisino.

Valgoma tai kas nevalgoma - MORKŲ tortas
Torto papločiams reikės:
  • 2 stiklinių miltų;
  • 3 a. š. kepimo miltelių
    ;
  • 2 a. š. malto cinamono
    ;
  • 1/4 a.š druskos (aš niekada nededu);
  • 3 stiklinių tarkuotų morkų ( ~ 800 g)
    ;
  • 1 stiklinės stambiai kapotų riešutų (naudojau lazdyno)
    ;
  • 1 stiklinės kokoso drožlių
    ;
  • 2 stiklinių rudojo cukraus
    ;
  • 1 stiklinės aliejaus (naudojau vynuogių kauliukų)
    ;
  • 4 didelių kiaušinių
    .
Kremui reikės:
  • 500 g švelniosios varškės
    ;
  • 100 g cukraus pudros
    ;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
    ; arba 7 g. vanilinio cukraus;
  • 400 ml jogurtinės grietinės
    ;
  • 25 g. želatinos;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • vienos citrinos sulčių
    .

  1. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cinamoną (bei druską);
  2. Morkas nuskutame ir sutarkuojame su bulvine tarka (be abejonės geriausiai ta daro bulvių tarkavimo mašinos);
  3. Morkas sumaišome su kapotais riešutais (per daug nesusmulkinkite), kokoso drožlėmis.
  4. Aliejų išplakame su cukrumi iki vientisos masės (mano rudasis gana dideliais kristalais, kitą kart gal kiek pasmulkinčiau prieš berdama į aliejų).
  5. Po vieną mušame kiaušinius į aliejaus ir cukraus masę, tarpuose vis paplakdami. Masė turi būti visai vientisa.
  6. Lėtai įmaišome miltus. Miltai turi tiesiog įsimaišyti, tešlos neplakti.
  7. Lėtai įmaišome ir morkų masę.
  8. Orkaitę įkaitiname iki 160-170 C.
  9. Į išskleidžiamą kepimo formą įtiesiame kepimo popierių, šonus patepame sviestu.
  10. Toliau galimos dvi strategijos - padalinate i dvi dalis ir kepate per du kartus - iškepusius perpjaunate arba kepate tiek kartų, kiek morkinių biskvitų norite turėti. Mano patirtis, kad biskvitas gaunasi gana drėgnas, purus ir labai nenorintis pjautis.
  11. Kepame apie 30-40 min priklausomai nuo storio, patikriname su dantų krapštuku ar nelimpa.
  12. p.s. man gavosi trys gana stori biskvitai ir dar 10 keksiukų.

Kremui:
  1. Želė užpilame pienu ir išbrinkiname.
  2. Varškę išplakame su cukraus pudra ir vanile (vaniliniu cukrumi).
  3. Išplakame grietinę ir į ją įmaišome varškės masę;
  4. Pagal skonį dedame citrinos sulčių;
  5. Išbrinkusią želatiną kaitinam kol ištirpsta, neužverdam.
  6. Pilame į paruoštą grietinės ir varškės masę;
  7. Kai kremas kiek ima stingti tepame atvėsusius torto papločius.
  8. Puošti pagal savo išmonę, skonį ir poreikius.
p.s. torto papločius kepiau iš vakaro. Sutepus reikia keleto valandų, kad tortas  įgautų tikrąjį skonį.
 

 
 
Remtasi pagal: 
 
 


Vyro komentaras. Skanu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą