Ar Jums patinka senolių valgiai?
a) Taip, tai mūsų savasties, išskirtinumo dalis;
b) Yra skanių, bet jie retai gaminami mūsų namuose;
c) Vertinu kaip istoriją, bet nesiruošiu jų gaminti ir valgyti;
d) Manęs jie nedomina;
e) N/N
Su kuo jums siejasi senolių valgiai - tradiciniai lietuviški valgiai? Su cepelinais? Man - blynais su bulviniu dažiniu. Tikras senolių valgis - mano mamos vaikystės, mano senelių ir prosenelių gamintas patiekalas. Matyt gana specifinis aukštaitiškas, nes kitų regionų gyventojais niekada tokio nebūna ragavę. Ar jiems patikdavo? Dažniausiai taip. Tiesa plačiausios degustacijos buvo studentiškais laikais, o kaip žinia, studentų kontingentui dažnai būdingas alkis, matyt irgi pasitarnaudavo to patiekalo skanumui - stirtos blynų dingdavo greitai. Visiems patikdavo valgymo būdas, kai nereik įrankių - tiesiog rankomis imi blyną, ji susuki ir dažai į dažinį - todėl jis ir dažinys. Nepatiko tik žemaičiams. Jie sakė: blynai tikrai skanūs, bulvių košė irgi skani, bet kam valgyti blynus su bulvių koše?
Ar yra autentiško ir to tikro skonio, kai kepama ne krosnyje, kai kepama ne ant lašinio? Matyt, kad prarandama, kaip daugelis dalykų praranda dalį savasties išlikdami moderniame pasaulyje, kaip ir žvakes dabar retai kada deginam vardan šviesos...
Aukštaitiški balanų gadynės blynai su bulviniu dažiniu
lietiniams:
- 1 kiaušinis;
- 1,5 stiklines miltų;
- 2 stiklines vandens (žiūrėti pagal situaciją, tešla turi būti skysta);
- druskos;
- 2 šaukštai aliejaus.
dažiniui:
- 10 bulvių;
- druskos;
- nedidelis gabaliukas rūkytos mėsos (šoninės, ar kumpio, ar lašinukų);
- 1 nedidelis svogūnas;
- bulvių "sultinio".
- Nuskutame bulves ir išverdame pasūdytame vandenyje.
- Paruošiam paprasčiausius lietinius. Kiaušinį lengvai išplakame, beriam druską, miltus, vandenį - gerai išplakame. Tešla turi būti gana skysta.
- Kepam lietinius per visą keptuvę. Jei turite pakankamai gerą keptuvę riebalų daugiau nereikia, jei kimba įpilame šlakelį aliejaus ar pagal tradicijas patepame lašinių bryzu :).
- Rūkytą mėsą smulkiai supjaustome ir pakepiname su svogūnais.
- Išvirusias bulves nukošiame - tik skystį pasiliekame. Sugrūdame, lyg ruoštume bulvių košę.
- Sudedame apkepintą rūkytą mėsą ir svogūnus, įpilame dalį bulvių nuoviro, kad būtų skystokos konsistencijos bulvių košė.
- Valgome lietinius pasidažydami į bulvinį dažinį.
Receptas iš mano mamos virtuvės.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą