2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Gyvenime, aš tave myliu - pyragas su voveraitėmis


Rašyti – priartėti prie dieviškų darbų – esi kūrėjas, tavo valioje siužeto vingiai, herojų likimai. 
Man patinka ir kitos dieviškos veiklos: augalų, gėlių auginimas – irgi gali pasijausti kūrėjas – iš nuskinto augalo lapo gali išauginti kitą, kai nugeni, lyg norėdamas nužudyti, o iš tiesų suteikdamas naują formą, naują gajumo bangą, išlaisvini augimo jėgą; kai pasėji menką sėkliukę, o iš jo išaugini didžiulį augalą ir tt.  Kaip maisto gamyba, kai iš pabirų produktų patiekale suskamba jų dermė, kai keičiasi konsistencijos, tūriai, formos, skoniai tt.
 ar yra dieviškų galių draugystės auginime? ... kiek esate praradę draugų? branginate draugus? prisiminus? sudėliojat į atminties lentinėles, kad nupūtę dulkes galėtumėt vėl atgaivint bendravimą, ar dulkių sluoksnis per storas? kiek reikia laiko, kad dulkių būtų per daug? ar yra riba, kai ją peržengęs suvoki, kad nebėra kelio atgal.  ar yra laiko ir kiekio matas - kiek kartų turi matytis, kaip ir kiek bendrauti?...







p.s. ir aš tave mylėjau











Tešlai:

170 g  rupių kvietinių miltų
115 g sviesto, atšaldyto, supjaustyto nedideliais kubeliais
½ arb.š. druskos
½ arb.š. cukraus
2 – 4 valg.š. labai šalto vandens

1. Supjaustome sviestą kubeliais ir  gerai atvėsiname geriausiai 15 minučių palaikome šaldytuve (kuo ilgiau, tuo geriau).
2. Sumaišome miltus, druską, cukrų. Sudedame sviestą ir triname tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Po šaukštą pilame vandenį ir minkome, kol gausis graži vientisa tešla. Tešlos neperminkyti – net ir ją paruošus, tešloje turi matytis mažučiai sviesto gabaliukai.
3. Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ar įdedame į plastikinį maišelį ir vienai valandai įdėti į šaldytuvą.
4. Išimame iš šaldytuvo, paliekame kambario temperatūroje 5-10 minučių. Įklojame ją į 22,5 cm. skersmens apvalų kepimo indą, gražiai užlankstome kraštus ant indo sienelių.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 C temperatūros. Tešlą uždengiame kepimo popieriumi ir ant jo užberiame pupelių ar ryžių.
6. Kepame apie 15 minučių, išimame iš orkaitės ir leidžiame kiek atvėsti. Išimame kepimo popierių su ryžiais ar pupelėmis.
7. Vėl dedame į orkaitę ir kepame dar apie 10 minučių, kol tešla gražiai pagelsta.
 Indą perkeliame ant grotelių ir atvėsiname, kol bus ruošiamas įdaras.


Įdarui:
3 kiaušiniai
¼ arb.š. šviežiai malto muskato
½ arb.š. druskos
½ arb.š. juodųjų pipirų
 1 puodelis (225 g) riebios grietinėlės (arba grietinelės sūrio)
 ½ puodelio (135 g) pieno
90 g fermentinio sūrio, tarkuoto
225 g voveraičių 
 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
 Druska, pipirai
  • Alyvuogių aliejus ar sviestas
  1. Įkaitiname aliejų didelėje keptuvėje ant didelės ugnies. Sudedame smulkiai kapotą svogūną  ir pakepiname maišant, kol taps skaidrus, apie 1 minutę. 
  2. Sudedame voveraites ir pagardiname druska ir pipirais pagal skonį. 
  3. Ant apkepusio pyrago pagrindo suberiame pusę fermentinio sūrio. 
  4. Dubenyje suplakame pieną, grietinėlę, kiaušinius.
  5.  Pagardiname muskatu, druska ir pipirais. 
  6. Sumaišome plakinį su pakepintais  grybais bei likusia puse sūrio. 
  7. Gautą mišinį pilame ant tešlos pagrindo, pabarstyto sūriu. 
  8. Dedame paruoštą pyragą į orkaitę ir kepame apie 30 – 35 minutes. 
  9. Atvėsinti ant grotelių apie 10 minučių prieš pjaustant. 
  10. Skanaus!





    Šaltinis: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=1180

    2011 m. spalio 16 d., sekmadienis

    Gyvenimo virsmai, arba derinti tai, kas lyg ir nesuderinama: krevečių ir baravykų kreminis padažas

    Ar žinai tą jausmą, kai sustoja laikas? Kai viskas vyksta taip, kad nepamatai, atbunki jausti, kai įvykiai skrenda lyg už troleibuso lango... Atrodo esi, dalyvauji, bet viskas netikra, pajausta, pamatyta tik probėgšmais. 
     Arba, kai viskas taip, kad skausmingai jauti gyvenimo aštrumą. Tas jausmas, kai žiūri ir nuskaidrėja. Kai pasidaro aišku, paprasta, net lengva. Tarytum būtumei pagavęs oro srovę, ir nesvarbu kas tu - aitvaras ar muilo burbulas - akimirkos skrydis - tau garantuotas.




    Receptas puikiai aprašytas: neringos blogas

    2011 m. spalio 15 d., šeštadienis

    Dar vakar madam buvo laiminga: obuolių pyragas su sezamu

    Dar vakar Madam buvo laiminga, nes gyveno rudens atvirutėj. Kiekvienas žvilgsnis fotografavo rudens peizažą. Melancholišką iki skausmo. Nutviekstą nematomos saulės geltonio, lapų šnaresy įamžintos saulės spalvos. Rudens, tačiau be sėlinančios mirties jausmo, be grėsmės, praradimo jausmo. Madam dar vakar buvo laiminga.


    • 4 kiaušiniai 
    • 150 g cukraus 
    • 1 a. š. vanilinio cukraus 
    • 80 g maltų lazdyno riešutų 
    • 8 v. š. sviesto 
    • 100 g miltų 
    • 4 obuoliai 
    • 150 g sezamo 
    1. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo;
    2. Sviestą ištirpiname;
    3. Lazdynų riešutus susmulkiname, sumalame;
    4. Į palaktus kiaušinio trynius įmaišome maltus lazdyno riešutus, ištirpintą sviestą ir miltus. 
    5. Įmaišome kubeliais supjaustytus obuolius ir sezamo sėkliukes. 
    6. Galiausiai atsargiai įmaišome iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus. 
    7. Tešlą sukrečiame į riebalais pateptą formą ir kepame iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. 
    Adaptuota pagal Sonatina



    2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

    Pirmas, pirmiausias - naujų išbandymų ir iššūkių rugsėjis su obuolių pyragu

    Kada Jums prasideda tikri naujieji metai?
    a) Žinoma, sausio pirmąją;
    b) Žinoma, rugsėjo pirmąją;
    c) Turiu savo atskaitos tašką;
    d) N/N






    Mums šiemet nauji metai - akivaizdu rugsėjį, kai gyvenimai susieti su švietimo įstaigom, kitaip nė neįmanoma... Pokyčiu lavina užgriuvo. Atgarmėjo su naujom veiklom, pareigom ir įsipareigojimais, patyrimais ir nutikimais, naujais iššūkiais.   Kai nebelieka laiko, kai nebelieka jėgų, kai savaitė pralekia kaip diena, o įvykių kaip per metus.


    Obuolių pyragas su cinamonu ir kardamonu. Su šiluma ir jaukumu, kurios taip reikia rudenį. Receptas iš Mukatano, nors visada skaitydavau, kad Muskatas :)







    2011 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis

    Frappe už sugrįžimą į Graikiją

    Ar jūs galėtumėte save pavadinti taktišku žmogumi?
    a) Taip;
    b) Dažniausiai esu taktiškas;
    c) Kartais padarau taktiškumo klaidų;
    d)Nekreipiu į tai dėmesio, gyvenu kaip man patinka.
    e) N/N





    ...Kartą ėjo asilas ir bliovė. Tiesiog šiaip , nes jam norėjosi bliauti, nes jis asilas, nes jis nuostabiai gražus asilas ir dar taip protingai bliaunantis. Gražus pilkas kostiumas, graži šukuosena, nuostabus balsas. Pažiūrėkit, koks elegantiškas asilas... Fui, nėr ką lygintis, kiti asilai niekada neprilygs. Vargšeliai, jie turbūt niekuomet nėra buvę svetur, o mano nuotrauką šeimininkas vežiojasi visur...
    O, kad taip gyvenime būtų tylu...





    Frappe už sugrįžimą į Graikiją ir kitus būsimus sugrįžimus


    p.s. ir būtinai vanilinių ledų plius.



    2011 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

    Sėdėjau kartą ant mėnulio. Duona, kurios visad būna per mažai

    Ar mėgstate fantastiką?
    a) Taip;
    b) Ne
    c) Nei taip, nei ne
    d) kita.......




    Sėdėjau kartą ant mėnulio. Nukoręs kojas žvalgiausi sau ramiai, kol rankose iš lėto tirpo ką tik nuskintų žvaigždžių ledai. Kai šitaip sėdi, nereikia daugiau nieko. Tik dar akimirkos bent vienos. ŠŠŠŠa....








    • 340 ml vandens;
    • 500 g miltų;
    • 7 g sausų mielių;
    • 1 raudonasis svogūnas;
    • 10 alyvuogių (galima ir nedėti);
    • žiupsnis druskos;
    • dvi šakelės petražolių,
    • dvi šakelės mėtos, peletrūno

    1. Į duonkepės indą supilame šiltą vandenį;
    2. Suberiame druską;
    3. Suberiame miltus;
    4. Suberiame sausas mieles;
    5. Paleidžiame duonos minkymo programą;
    6. Raudonąjį svogūną smulkiai sukapojame ir pakepiname su alyvuogių aliejumi;
    7. Žalumynus gerai nuplauname, nusausiname ir susmulkiname;
    8. Po garsinio signalo (jei toks yra, jei nėra, įpusėjus programai) dedame į tešlą kepintus svogūnus ir susmulkintus prieskonius ir paliekame baigti išminkyti ir pakilti.
    9. Kepame pasirinkę norimą apskrudimo laipsnį.
    10. Skanaus.



    Šaltinis: Adaptuota duonkepei pagal 


    2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

    Šiandien madam buvo pikta - avienos troškinys orkaitėje


    Kokius jausmus jums sukelia išlikę gilios senovės istoriniai paminklai (senovės likučiai)?
    a) Nuostabą, kad tiek amžių iškilo;
    b) Pagarbą, to meto žmonių kūrybiškumui;
    c) Nesukelia jokių ypatingų jausmų;
    d) Kita...


    Senovė senovei nelygu... Jei tai - pilies likučiai, iškart suveikia vaikystės pasakų įtvirtinti princesių ir karalysčių vaizdiniai. Bokštuose įkalintos princesės ir narsūs karžygiai, kurie atjoja jų išvaduoti. Arba pikta, įnoringa karalienė, kurios norams, įgeidžiams privalu paklusti. Galia yra didis išbandymas. Absoliučios valdžios galia yra vienas didžiausių išbandymų. Todėl visai tikėtina, kad apgriuvusios tvirtovės sienos matė garbingų, kilniaširdžių valdovų, bei nuožmių negailestingų. Valdovų ir valdovių. Apgriuvusios sienos liudija destrukcijos galią. Pyktis, įnoringumas, ambicingumas, egoistiškumas, tolerancijos stoka irgi destrukcijos jėgos, kurios griauna ir ardo... 
    Tad kuo daugiau ramybės, gyvenimo džiaugsmo, supratingumo, atlaidumo ir paprasčiausio draugiškumo mūsų gyvenime, kad būtume stiprūs ne akmeniniais veidais ir širdimis, o tiesiog, patys iš savęs. 




    • 1 kg avienos kumpio;
    • 2 -4 česnako skiltelės;
    • druskos;
    • raudonėlio;
    • petražolės;
    • grustų pipirų;
    • alyvuogių aliejaus;
    • bulvių;
    • graikiškų prieskonių mišinio.




    1. Avieną nuplauname;
    2. Česnako skilteles supjaustome pailgais gabalėliais ir peiliu padarę įpjovas susmaigstome į mėsą;
    3. Įtriname druska, alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
    4. Paliekame pasimarinuoti apie 12 valandų.
    5. Bulves nuskutame, nuplauname ir apibarstome prieskoniais bei alyvuogių aliejumi, gerai išmaišome.
    6. Į kepimo indą su dangčiu dedame išmarinuotą mėsą bei bulves;
    7. Kepame iki 200 C įkaitintoje temperatūroje apie dvi valandas.
    8. Skanaus.






    Kategorija: Gaminta pirmą kartą.
    10/10
    Ar gaminsiu dar kartą? Taip.