2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Gyvenime, aš tave myliu - pyragas su voveraitėmis


Rašyti – priartėti prie dieviškų darbų – esi kūrėjas, tavo valioje siužeto vingiai, herojų likimai. 
Man patinka ir kitos dieviškos veiklos: augalų, gėlių auginimas – irgi gali pasijausti kūrėjas – iš nuskinto augalo lapo gali išauginti kitą, kai nugeni, lyg norėdamas nužudyti, o iš tiesų suteikdamas naują formą, naują gajumo bangą, išlaisvini augimo jėgą; kai pasėji menką sėkliukę, o iš jo išaugini didžiulį augalą ir tt.  Kaip maisto gamyba, kai iš pabirų produktų patiekale suskamba jų dermė, kai keičiasi konsistencijos, tūriai, formos, skoniai tt.
 ar yra dieviškų galių draugystės auginime? ... kiek esate praradę draugų? branginate draugus? prisiminus? sudėliojat į atminties lentinėles, kad nupūtę dulkes galėtumėt vėl atgaivint bendravimą, ar dulkių sluoksnis per storas? kiek reikia laiko, kad dulkių būtų per daug? ar yra riba, kai ją peržengęs suvoki, kad nebėra kelio atgal.  ar yra laiko ir kiekio matas - kiek kartų turi matytis, kaip ir kiek bendrauti?...







p.s. ir aš tave mylėjau











Tešlai:

170 g  rupių kvietinių miltų
115 g sviesto, atšaldyto, supjaustyto nedideliais kubeliais
½ arb.š. druskos
½ arb.š. cukraus
2 – 4 valg.š. labai šalto vandens

1. Supjaustome sviestą kubeliais ir  gerai atvėsiname geriausiai 15 minučių palaikome šaldytuve (kuo ilgiau, tuo geriau).
2. Sumaišome miltus, druską, cukrų. Sudedame sviestą ir triname tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Po šaukštą pilame vandenį ir minkome, kol gausis graži vientisa tešla. Tešlos neperminkyti – net ir ją paruošus, tešloje turi matytis mažučiai sviesto gabaliukai.
3. Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ar įdedame į plastikinį maišelį ir vienai valandai įdėti į šaldytuvą.
4. Išimame iš šaldytuvo, paliekame kambario temperatūroje 5-10 minučių. Įklojame ją į 22,5 cm. skersmens apvalų kepimo indą, gražiai užlankstome kraštus ant indo sienelių.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 C temperatūros. Tešlą uždengiame kepimo popieriumi ir ant jo užberiame pupelių ar ryžių.
6. Kepame apie 15 minučių, išimame iš orkaitės ir leidžiame kiek atvėsti. Išimame kepimo popierių su ryžiais ar pupelėmis.
7. Vėl dedame į orkaitę ir kepame dar apie 10 minučių, kol tešla gražiai pagelsta.
 Indą perkeliame ant grotelių ir atvėsiname, kol bus ruošiamas įdaras.


Įdarui:
3 kiaušiniai
¼ arb.š. šviežiai malto muskato
½ arb.š. druskos
½ arb.š. juodųjų pipirų
 1 puodelis (225 g) riebios grietinėlės (arba grietinelės sūrio)
 ½ puodelio (135 g) pieno
90 g fermentinio sūrio, tarkuoto
225 g voveraičių 
 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
 Druska, pipirai
  • Alyvuogių aliejus ar sviestas
  1. Įkaitiname aliejų didelėje keptuvėje ant didelės ugnies. Sudedame smulkiai kapotą svogūną  ir pakepiname maišant, kol taps skaidrus, apie 1 minutę. 
  2. Sudedame voveraites ir pagardiname druska ir pipirais pagal skonį. 
  3. Ant apkepusio pyrago pagrindo suberiame pusę fermentinio sūrio. 
  4. Dubenyje suplakame pieną, grietinėlę, kiaušinius.
  5.  Pagardiname muskatu, druska ir pipirais. 
  6. Sumaišome plakinį su pakepintais  grybais bei likusia puse sūrio. 
  7. Gautą mišinį pilame ant tešlos pagrindo, pabarstyto sūriu. 
  8. Dedame paruoštą pyragą į orkaitę ir kepame apie 30 – 35 minutes. 
  9. Atvėsinti ant grotelių apie 10 minučių prieš pjaustant. 
  10. Skanaus!





    Šaltinis: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=1180

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą